Članovi

Spisak članova udruženja

Detaljnije

Kako postati član NATVOS

Popunite pristupnice i pošaljite nam ih.

Detaljnije

WFTGA obuka u Srbiji

Unapredite svoje veštine i tehnike vođenja.

Detaljnije

Kako postati turistički vodič

Šta je potrebno da biste radili kao turistički vodič u Srbiji?

Detaljnije

OKRUGLI STO NA TEMU „KO NAM VODI TURISTE“

U Novom Sadu je 03. i 04.04.2012. godine održana 15. Berza Turističke prizme, u okviru koje su bili prisutni učesnici iz sveta turizma naše zemlje i regiona. U okviru svečanog otvaranja berze održan je okrugli sto na temu „Ko nam vodi turiste“, a učesnici su bili:

dr Miloš Ćuruvija, direktor konsultantske kuće Futurizam doo, kao moderator,

Slobodan Mićić, predsednik kompanije Kon Tiki Travel,

Marija Škiljaica Mićić, turistički vodič i osnivač dela interkontinentalnih putovanja Kon Tiki Travel-a, i

dr Ivana Ćuruvija, vodeći trener Svetskog udruženja turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Associations WFTGA) i njihov regionalni predstavnik za Balkan.

Učesnici su pričali o profesiji turističkih vodiča nekad i sad, problemima angažovanja turističkih vodiča iz aspekta poslodavca, ali i o problemima licenciranja i edukacije turističkih vodiča u Srbiji. Nakon izlaganja učesnika, usledila je diskusija u koju su se uključivali prisutni iz publike, postavljajući pitanja ali i iznoseći svoja zapažanja i ideje. Kao zaključak svega iznetog, može da se kaže da su turistički vodiči veoma aktuelna tema u Srbiji, ali i regionu, i da je ovaj okrugli sto samo pokrenuo neka od pitanja sa željom da se o njima nastavi priča u budućnosti. Kao veći problemi, između ostalih, izneseni su nedostatak obuke budućih turističkih vodiča, ali i nepostojanje vodiča na određenim, manje zastupljenim jezicima. O ovim, ali i mnogim drugim problemimam naše struke tek treba da se priča…

Na kraju okruglog stola, je umesto zaključka, pušten intervju sa gospođom Viljom Sibe (Wilja Siebe) iz Holandije, članom Upravnog odbora i predsednicom trening dela WFTGA, na temu turističkih vodiča u svetu, koji je snimljen za vreme Beogradskog sajma turizma 23.02.2012. godine. Da podsetimo – gospođa Wilja je bila gost Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije povodom Svetskog dana turističkih vodiča 21.02. i svečane dodele sertifikata uspešnim polaznicima prvog WFTGA kursa u Srbiji iz decembra 2011. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *