Članovi

Spisak članova udruženja

Detaljnije

Kako postati član NATVOS

Popunite pristupnice i pošaljite nam ih.

Detaljnije

WFTGA obuka u Srbiji

Unapredite svoje veštine i tehnike vođenja.

Detaljnije

Kako postati turistički vodič

Šta je potrebno da biste radili kao turistički vodič u Srbiji?

Detaljnije

Ko je turistički vodič

Turistički vodič predstavlja profesiju karakterističnu isključivo za turizam. Uloga vodiča u realizaciji turističkih putovanja, u poslednje vreme, poprima sve veću ulogu, te je danas gotovo nezamislivo krenuti na organizovano turističko putovanje bez njihovog prisustva. Pored toga, u razvijenim turističkim regijama i zemljama koje drže do razvoja turizma, postoje lokalni turistički vodiči koji najbolje mogu da interpretiraju lokalno kulturno i prirodno nasleđe, a ponekad su oni i jedini predstavnici lokalnog stanovništva sa kojima turisti dođu u kontakt. Zbog svega navedenog, nije ni čudo što je kvalitet turističkih vodiča veoma značajan za kvalitet putovanja, a samim tim i za zadovoljstvo gosta.

Danas je posao turističkog vodiča postao san za mnoge mlade ljude, a prema istraživanjima magazina „Time“ žene su posao turističkog vodiča stavile na drugo mesto na listi poslova iz snova, odmah posle vođenja svog biznisa.

Pojam turističkog vodiča ima mnoge definicije, koje se razlikuju od autora do autora. Međutim, najsveobuhvatnija je ona koja je poslužila za postavljanje predloga za standardizaciju edukacije turističkih vodiča na nivou Evropske Unije, na osnovu koje je turistički vodič osoba koja vodi posetioce na izabranom jeziku i interpretira kulturno i prirodno nasledstvo regije za koju poseduje specifičnu kvalifikaciju izdatu od strane odgovarajućeg organa vlasti.

Da bi neko bio dobar turistički vodič, pored toga što treba dobro da poznaje kulturno i prirodno nasledstvo regije u kojoj radi, i za koju poseduje specifičnu kvalifikaciju izdatu od strane odgovarajućeg organa vlasti, mora da poseduje i određene osobine neophodne za rad sa grupom, ali i da vlada specifičnim veštinama i tehnikama vođenja. Od svih potrebnih elemenata za kvalitetnog turističkog vodiča, znanje se stiče konstantnim učenjem, dok se veštine i tehnike vođenja stiču vežbom nakon završene obuke. Veoma je važno da obuka turističkih vodiča sadrži i deo u kojem polaznici stiču praktična znanja na savremen način i od, za to, kvalifikovanih ljudi. Međutim, još je važnije da turistički vodič obnavlja i proširuje svoje znanje, ali i da unapređuje svoje veštine i tehnike vođenja, kako bi stalno povećavao kvalitet svog rada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *