Članovi

Spisak članova udruženja

Detaljnije

Kako postati član NATVOS

Popunite pristupnice i pošaljite nam ih.

Detaljnije

WFTGA obuka u Srbiji

Unapredite svoje veštine i tehnike vođenja.

Detaljnije

Kako postati turistički vodič

Šta je potrebno da biste radili kao turistički vodič u Srbiji?

Detaljnije

Održane obuke u Srbiji

U Novom Sadu je u periodu od 12.12.2011. do 18.12.2011. godine održana obuka lokalnih turističkih vodiča, koja je organizovana kao deo projekta za razvoj turizma pod nazivom „Podizanje kvaliteta turističkih vodiča u Novom Sadu i organizacija lokalne vodičke službe“ koji je pokrenula Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije. Projekat je finansiran od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektora za turizam i Turističke organizacije grada Novog Sada, sa ciljem unapređenja kvaliteta rada lokalnih turističkih vodiča, te samim tim i kvaliteta turističke ponude Novog Sada, a sve u skladu sa Strategijom razvoja turizma grada.

Projektom predviđena obuka lokalnih turističkih vodiča grada Novog Sada je rađena po svetskim standardima u saradnji sa Svetskim udruženjem turističkih vodiča – WFTGA (World Federation of Tourist Guide Associations), a vodile su je internacionalni treneri Mary Kemp Clarke iz Škotske i Ivana Ćuruvija iz Srbije, uz učešće gostujućih predavača iz Srbije. Obuka je vršena po metodologiji WFTGA i predstavljala je prvu takve vrste u Srbiji ali i u regionu. Veći deo obuke odnosio se na sticanje tehnika i veština vođenja turističkih grupa, a sa tim u vezi su polaznici prolazili kroz razne, manje teorijske, a više praktične delove. Radilo se kako u učionici, tako i van nje.

Poseban značaj obuke predstavlja činjenica da je ona jedinstvena u svetu, te da su na taj način turistički vodiči koji poseduju licencu Ministarstva, prošli usavršavanje koje se primenjuje na različitim turističkim prostorima, što je put ka podizanju značaja jedne veoma važne profesije u sektoru turizma. Obuku je prošlo 20 turističkih vodiča pretežno iz Novog Sada, koji su orjentisani na vođenje turističkih grupa u lokalu, što ide u prilog povećanju kvaliteta turističkih usluga koje nudi grad. Svi polaznici su dobili sertifikat Svetskog udruženja turističkih vodiča – WFTGA.

Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije će nastaviti sa radom na unapređenju kvaliteta turističkih vodiča Srbije. Sa tim u vezi će i u narednom periodu biti organizovane obuke po metodologiji WFTGA, a svi zainteresovani se mogu javiti Asocijaciji za dodatne informacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *